OpRecht oktober 2020 - Recht en Politiek
Beste lezer,
Het zijn ongekende tijden waarin we nu leven. Nu de herfst zijn intrede doet, de dagen korter worden en de temperatuur daalt, slaat het coronavirus ook binnen onze vereniging om zich heen. Het is deze dagen soms lastig om positief te blijven, maar toch kunnen we vooruitzien op betere tijden.
Die betere tijden zijn wellicht ook op komst met de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten en wat later ook in Nederland. Zal Trump na zijn coronabesmetting worden herkozen als president, of wordt het toch de democraat Joe Biden die er met de winst vandoor gaat? Het zal het leven in de VS en de wereld in ieder geval gaan kenmerken de komende jaren. Daarom hebben we dit nummer van de Oprecht aangegrepen om het thema politiek te bespreken.
Lees in deze editie daarom meerdere artikelen over de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november. Zo hebben we een stuk over de persoon van Donald Trump en kijken we naar de voor- en nadelen van stemmen per post in coronatijd, zoals nu op grote schaal gebeurt in de VS. Ook kijken we naar de Nederlandse politiek, zo hebben we een interview met een medewerker van een Tweede Kamerfractie en bediscussiëren we de afsplitsingen van fracties in het parlement. Daarnaast werpen we een blik op de selectieprocedure voor de opvolger van Jan van Zanen, oud-burgemeester van ons Stadsie.
Ook hebben we weer genoeg artikelen over onze vereniging in deze editie. Lees bijvoorbeeld het interview met alumna Eva Oosters, tot voor kort raadslid in de Utrechtse gemeenteraad. Daarnaast kan je lezen over de totstandkoming van de nieuwe huisstijl van Sirius, in een bijdrage van onze Praeses. Vermakelijk zijn ook de artikelen met een analyse over Famke Louise in de ikdoenietmeermee-beweging en de Netflix-aanbevelingen voor beste politieke serie.
Kortom, er is weer genoeg te lezen om deze dagen door te komen. In bed of op de bank met een lekkere kop warme chocolademelk moeten deze herfstdagen een stuk fijner worden.
Klik snel op deze link om de eerste editie te openen! Veel leesplezier gewenst!
Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht
OpRecht Sirius GuideLine 2020
Beste lezer,
Allereerst een warm welkom aan jou, als kersverse ULC-student! Starten aan een nieuwe opleiding, in een nieuwe stad, in een nieuw gebouw, met nieuwe docenten en nieuwe medestudenten. Dat is al een grote verandering an sich en door het coronavirus is het allemaal nog een stuk anders dan anders. Hopelijk kan je desalniettemin een goede start maken in Utrecht en genieten van het eerste jaar van je studentenleven!
Je hebt het grote geluk dat je bent ingedeeld bij Sirius, uiteraard de leukste van de twee colleges binnen het ULC. Sirius is namelijk een enorm leuke, gezellige en actieve studievereniging waar je veel plezier aan zult beleven. Voor je ligt een van de leuke onderdelen van Sirius: de Oprecht. De Oprecht is het verenigingsblad van Sirius en wordt gemaakt door een jaarlijks wisselende commissie. Voor jou hebben we dit jaar een speciale eerstejaarseditie gemaakt, om je kennis te laten maken met de vereniging, de universiteit en Utrecht. De titel van deze editie is dan ook Sirius guidelines.
Waarschijnlijk weet je al wel het een en ander van Sirius af, maar de echte kennismaking gaat nog komen. Om je daarbij te helpen hebben we het een en ander op een rijtje gezet. Lees bijvoorbeeld de woorden- en afkortingenlijst met veelgebruikte taal binnen de vereniging, of bekijk welke kanalen je in de gaten moet houden voor het laatste Siriusnieuws. Wil je de mensen binnen de vereniging beter leren kennen? Dan kan je het voorstelrondje van het studentenbestuur lezen of het interview met het docentenbestuur bekijken. Ook hebben we een overzicht gemaakt van alle commissies, zodat je alvast kan kijken welke commissies misschien bij jou passen.
Naast het feit dat je aan een nieuwe opleiding begint, kom je ook terecht in een nieuw gebouw en een nieuwe stad. Daarom nemen we je mee op tour door Janskerkhof en geven we je tips voor in de stad Utrecht. Mocht je ook op kamers willen in ons stadsie, dan kan je lezen over eerste hulp bij hospiteren. Wil je ook op de hoogte blijven van de eerstvolgende activiteiten bij Sirius en in de stad? Check dan de evenementenagenda in deze editie.
Hopelijk ben je enthousiast geworden en helpen we jou met deze Oprecht verder op pad binnen Sirius. Mocht je voorgaande edities van ons willen lezen, kijk dan op issuu.com/secretariaat-ulcsirius. En zou jij het nou ook leuk vinden om stukjes te schrijven voor de Oprecht, geef je dan vooral medio november op voor de nieuwe Oprechtcommissie!
Klik snel op deze link om de Sirius GuideLine te openen! Veel leesplezier gewenst!
Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht
OpRecht Zomerboek 2020
Beste lezer,
De zomervakantie is begonnen! Sommige Sirii komen al weer terug van vakantie, anderen zijn net aan het inpakken en weer anderen bereiden zich voor op een vakantie in eigen land. Ondanks het feit dat de zon ons de laatste weken wat minder verblijdt, zijn de zomerse sferen merkbaar binnen Sirius.
Als klein meisje (en nu nog steeds) vond ik het altijd een geweldig moment als ik aan de voorhand van de zomervakantie in de supermarkt een zomerboek uit mocht zoeken. Samen met mijn zusje struinden we de schappen af om de leukste te kiezen. Werd het de Donald Duck of toch de Tina? Afgelopen vakantie naar Portugal was het de vraag: de LindaMeiden of de Linda? (We kochten beide en ze zijn door meerdere bestuursgenoten verslonden aan het zwembad). Zomerboeken blijven dus leuk en daarom presenteert de Oprecht het allereerste Sirius Zomerboek: Op Reis met de Oprecht!
De Oprecht reist af naar Frankrijk, waar Sam je meeneemt in een rechtsvergelijking en je klaarstoomt voor een juridisch geschil in het Frans. We nemen samen met Arjan een kijkje in Spanje en haar Catalaanse strijd om de onafhankelijkheid en vliegen met Luca naar de andere kant van de wereld om ondergedompeld te worden in de Noord-Koreaanse cultuur. Bovendien hebben we de eer om meegenomen te worden langs de mooiste plekjes van Oekraïne met gastredacteur Katya Hrytsyuk die hier zelf tot haar zevende heeft gewoond.
Maar los van deze internationale reizen wordt er ook aandacht besteed aan de vakantie dichter bij huis. Ga picknicken met de tips van Nick, laat je inspireren door de zomerfavorieten van Bestuur XV, wordt fan van FC Utrecht met Maaike of filosofeer je suf met een greep uit de gedichten van de eerstejaars. Kortom genoeg om Sirius deze zomer niet te missen!
Nu ik dit voorwoord mag schrijven wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om deze fantastische commissie te bedanken. Niet alleen voor hun werk en inbreng in deze editie, maar in die van alle edities dit afgelopen jaar. Bedankt voor jullie creativiteit, energie en enthousiasme jongens!
Klik snel op deze link om het zomerboek te openen! Veel leesplezier en een schitterende zomer gewenst!
Sophie van Bergen
Bestuurscoördinator Oprecht
OpRecht juni 2020 - Kunst en Recht
Beste lezer,
De laatste weken van het studiejaar zijn in volle gang en dat is te merken. De tempera- turen blijven maar stijgen, net als de stress voor de aankomende tentamens. De zomer- vakantie staat echter voor de deur en dan kunnen we weer genieten van wekenlange vrijheid. Het zal waarschijnlijk wel een vakantie met beperkingen worden, maar hopeli- jk kan én mag er steeds meer.
Na een speciale fysieke en thuisbezorgde uitgave van de Oprecht in mei, hebben we nu weer een digitale editie voor je klaarliggen. Eentje om je een steuntje in de rug te geven deze dagen. Voor de afleiding of voor de verdieping, deze uitgave heeft voor ieder wat wils. Het juni-nummer heeft een cultureel tintje gekregen, nu we zien dat steeds meer musea en galerijen weer open mogen. Deze keer is het thema dan ook kunst en recht.
Bij kunst en recht denk je waarschijnlijk al snel aan auteursrechten, maar er is nog veel meer te ontdekken in dit thema. Denk bijvoorbeeld aan eigendomsvraagstukken bij roofkunst door de nazi’s. Daarnaast kijken we naar bekende kunstroven in de geschie- denis en welke strafrechtelijke aspecten hierin naar voren komen. Bovendien hebben we de eer om onze praeses Maarten als gastredacteur te verwelkomen. Lees vooral zijn inhoudelijke artikel over eigendomsrecht bij cultuurgoederen.
Los van deze inhoudelijke artikelen is er ook ander vermaak te vinden in deze editie. Kijk bijvoorbeeld naar de museum- en expositietips voor deze zomer van onze redac- tie. Daarnaast bespreken we of je games kunt zien als een vorm van kunst. Hoe ziet bovendien het leven van een rechtbanktekenaar er eigenlijk uit? En zijn er ook Siri- us-alumni terechtgekomen in de kunstwereld? Blader snel door naar de interviews om antwoord te krijgen op deze vragen. Tenslotte blikken we als redactie terug op onze Sirius-hoogtepunten van het bizarre afgelopen studiejaar. Kortom, wederom genoeg leesvoer voor een middagje in de tuin of op het terras!
Bij deze wil ik graag de redactieleden van de Oprecht en ab actis Sophie van Bergen bedanken voor hun creatieve inbreng in deze editie. Daarnaast spreek ik mij speciale dank uit aan Maarten De Boeck voor zijn inspanningen als gastredacteur.
Veel leesplezier gewenst en succes met de laatste loodjes!
Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht
OpRecht mei 2020 - Recht in Crisis
Beste lezer,
Het is alweer mei en de laatste periode van dit studiejaar is aangebroken. Heel voor- zichtig kijken we vooruit naar de vakantie, alhoewel die niet hetzelfde zal zijn als ande- re jaren. Normaal zouden we nu de vrijheid vieren op bevrijdingsfestivals of genieten van de eerste zomerse dagen op een terrasje. Samen zijn en genieten van de gezel- ligheid. Helaas moeten we het nog even volhouden om in de anderhalve meter-samen- leving te leven, zodat we elkaar hopelijk snel en gezond weer kunnen tre en.
Tot die tijd probeert de Oprecht-commissie de afstand met jou als lezer te verkleinen. Daarom ligt er voor je neus een extra dikke én fysieke editie van ons verenigingsblad, speciaal bij jou thuisbezorgd. Zo brengen we Sirius toch een beetje bij je in huis. De derde versie van dit jaar hee een toepasselijk thema bij deze tijd: het recht in crisis.
Zoals je waarschijnlijk al had verwacht, is het onderwerp gerelateerd aan het corona- virus. Op juridisch vlak gebeurt er immers genoeg op dit moment, bijvoorbeeld op
het vlak van mensenrechten. Mogen deze beperkt worden in de bestrijding van een pandemie? Bovendien kijken we naar de gevolgen voor het coronavirus op het vlak van het verbintenissenrecht. En wat betekent de omstreden noodwet van Orbán voor de democratische rechtsstaat in Hongarije? Al deze vragen worden beantwoord in deze editie.
Daarnaast kan je veel artikelen vinden over andere crisissituaties. Zo wordt het oor- logsrecht besproken aan de hand van Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Ook kijken we naar de gevolgen van klimaatverandering en daaruit volgende schade. Is deze schade te verhalen bij de overheid? Bovendien kan je lezen over economische crises en een onderdeel van de rechtsspraak dat in crisis is: de sociale advocatuur.
Los van deze inhoudelijke stukken, valt er ook genoeg vermaak te vinden in deze Oprecht. Lees bijvoorbeeld de quarantainetips van onze commissie, of blader naar een verslag van een picknick in de anderhalve meter-samenleving om een derdejaars Siri beter te leren kennen. Tenslotte hebben we een heuse Sirius-kruiswoordpuzzel ge- maakt. Kortom, genoeg te lezen en te beleven om deze maand door te komen!
Bij deze wil ik mijn grote dank uitspreken voor de redactieleden en bestuurscoördi- nator Sophie van Bergen. Alleen met hun extra inzet was het mogelijk om deze dikke editie voor jou te maken.
Veel leesplezier gewenst!
Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht
OpRecht april 2020 - Tussen Hemel en Aarde
Beste lezer,
De paasdagen staan voor de deur, maar daar lijken we helemaal niet zo mee bezig te zijn. Het zijn dan ook bijzondere dagen in deze tijd waarin het coronavirus heerst. Tijden van onzekerheid en eenzaamheid. De universiteit mogen we niet in en onze vrienden zien we vaak alleen op Skype of Facetime. Toch gaat het leven gewoon door en zo ook de studie. Zo hee ook de Oprecht commissie doorgewerkt, en met resultaat.
Waar De wereld draait door is gestopt, gaat de Oprecht verder. Waar evenementen afgelast werden, kon de redactie op afstand doorschrijven en vergaderen. Voor je neus zie je het resultaat daarvan: de gloednieuwe editie van de Oprecht. Nummer twee van dit studiejaar is een feit met deze keer het thema: Tussen Hemel en Aarde.
Een ietwat mystieke titel voor deze editie, waarin we het gaan hebben over de volgende rechtsgebieden: ruimterecht, religierecht en luchtvaartrecht. Lees het interview met een expert op het gebied van ruimterecht uit Leiden of blader door naar een interview met een Sirius-alumnus in het religierecht met een bijzondere loopbaan. Mocht je ook benieuwd zijn naar het rechtsgebied van de luchtvaart, bekijk dan snel het artikel over de belangrijkste wetgeving in de luchtvaartsector.
Naast deze verscheidenheid aan inhoudelijke artikelen, kan je ook genoeg vermaak vinden in deze Oprecht. Zo kan je lezen over het leven in een waar Siriushuis, maar kan je ook de leukste foto’s van de afgelopen tijd terugkijken. Kortom, genoeg om te lezen als afeiding van je thuisstudie!
Graag wil ik voor deze editie Sophie van Bergen en alle redactieleden van de Oprecht bedanken voor hun toewijding en bijdrage, zeker in deze tijden waarop we allemaal op afstand van elkaar moeten werken.
Veel leesplezier gewenst en blijf gezond!
Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht
OpRecht februari 2020 - Financial Crime
Beste lezer,
Het is ondertussen eind februari en de eerste twee periodes liggen achter ons. De temperatuur stijgt langzaam weer een beetje en de lente is in zicht. Een mooi moment om het eerste resultaat van de Oprechtcommissie 2019-2020 te kunnen delen.
Afgelopen maanden is namelijk hard gewerkt aan een compleet vernieuwde versie van het verenigingsblad van Sirius. Zo is de Oprecht voorzien van een nieuw uiterlijk en nieuwe onderwerpen. Daarnaast wordt het blad, zoals je ziet, voortaan digitaal uitgegeven. Op deze manier is de Oprecht overal en op elk moment te lezen en beschikbaar voor een breder publiek. Bovendien wordt de inzet van videomateriaal op deze manier vergemakkelijkt.
Het eerste thema van de Oprecht dit jaar is financial crime. Witwassen, belastingfraude en financiering van terrorisme zijn zomaar voorbeelden van financieel-economische criminaliteit, maar wat houdt dit verder in? En welke regelgeving bestaat er rondom financial crime en wat zijn de actuele onderwerpen in dit rechtsgebied? Dit kan je allemaal lezen in deze editie. Daarnaast duiken we in de wereld van postbusfirma’s en het belastingklimaat van Nederland.
Naast deze inhoudelijke artikelen hebben we ook genoeg ander vermaak in deze Oprecht. Lees bijvoorbeeld een interview met een alumnus van Sirius of leer de Oprechtcommissie kennen bij het voorstelrondje. Daarnaast bevat deze Oprecht alle commissiefoto’s van 2019-2020; kan jij jezelf vinden? Bovendien heeft deze editie een primeur: het allereerste video-interview van Oprecht met Triodos-directeur Matthijs Bierman.
Tot slot wil ik de redactie en in het speciaal bestuurscoördinator Sophie van Bergen bedanken voor hun waardevolle bijdrage aan deze eerste Oprecht. Hopelijk mogen er nog veel volgen dit jaar.
Klik snel op deze link om de eerste editie te openen! Veel leesplezier gewenst!
Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht