U bent hier:

Editie 01 - 04 XVI

OpRecht augustus 2021 - Zomerboek

Beste OpRechtlezer,

Ook al lijkt het niet elke dag zo als we naar buiten kijken, de zomervakantie is toch nog steeds in volle gang. Dus weer of geen weer: deze editie van de OpRecht is het perfecte leesvoer om de laatste vrije weken mee door te komen. Lees over de fusie van RTL en Talpa, het onderzoek wat de Nederlandse politie heeft gedaan naar chatdienst Encrochat en over kledingvoorschriften op scholen. Blader naar de pagina’s met Anne’s zomerrecepten als je zin hebt in iets lekkers, zonder dat je daar veel moeite voor wil doen. Ook kun je lezen over de waarheid achter het verhaal van Count Dracula, hebben we een heleboel lees-, kijk- en luistertips verzameld en geeft bestuur XVI een inkijkje in hun zomer. En natuurlijk is er hiernaast nog veel meer te lezen in dit zomerboek.

Geniet ervan!

Anna Schotanus
Hoofdredacteur OpRecht

OpRecht juni 2021 - Recht en Psychologie

Beste OpRechtlezer,

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan: écht de tijd nemen voor jezelf en voor dat wat je diep van binnen voelt. Dat kan egoïstisch voelen, onbelangrijk, suf of confronterend. Toch is het van groot belang. Iets waar ik mijzelf graag van tijd tot tijd aan herinner, is het volgende: wat je ook gaat doen, waar dan ook en met wie dan ook, je eigen gevoel draag je altijd met je mee. Investeren in je mentale gezondheid is dus nooit een verspilling van je tijd. Zoals we onze gevoelens en gedachten met ons meedragen, is ‘de psychologie’ ook overal in terug te vinden. Ook binnen het recht zijn er genoeg voorbeelden te bedenken. Van cliënten met een geestelijke stoornis tot methoden om getuigen te verhoren en van shockschade tot de discussie over wat er omgaat in het hoofd van de rechter: er zitten allemaal psychologische aspecten aan.

In deze editie zullen wij ingaan op enkele interessante thema’s die de verbinding tussen recht en psychologie laten zien. Zo schreven we een artikel over de Kinderen van Ruinerwold, waarin we uiteenzetten wat hen is overkomen en hoe het er nu voor staat met hun vader. Ook kan je lezen over het hoorrecht waarvan kinderen in het civiele recht gebruik mogen maken. Hoe gaat dit in z’n werk en hoe ervaren kinderen het om in gesprek te gaan met de rechter?

Iemand die graag gehoord wil worden, is Britney Spears. Zij staat al meer dan twaalf jaar onder curatele en probeert de regie over haar leven terug te krijgen. Lees er alles over in onze ‘High profile rechtszaken-rubriek’. In een van onze andere rubrieken, de ‘I got 99 problems, but this ain’t one-rubriek’, bieden we handvaten voor als het even wat minder gaat. In het artikel zijn zowel tips te vinden om te doen als fijne waarheden om over na te denken. Iemand die onze redactie in ieder geval aan het denken heeft gezet, is Sirius-alumna Elise van Kluijve. Met haar voerden we een openhartig gesprek over nieuwe dingen proberen, je rot voelen en daar ook weer bovenop zien te komen.

Ook hebben we twee gastartikelen voor jullie. Tim Vlug neemt jullie mee in de opkomst van Drillrap en de invloed daarvan op de Nederlandse (jeugd)criminaliteit. Kees Struijk en Maaike Hogeslag schreven ook over een onderwerp in de hoek van het strafrecht: hun artikel gaat in op de psychologische aspecten van de moorden die Charles Whitman pleegde.

Geniet van deze editie!

Anna Schotanus
Hoofdredacteur OpRecht

OpRecht april 2021 - Recht en Toekomst

Beste OpRechtlezer,

Denk jij ook wel eens: als je mij drie jaar geleden had verteld dat ik nu dit zou doen of dat zou willen bereiken, dan had ik je voor gek verklaard? Ik in elk geval wel. Ik denk mezelf en mijn vooruitzichten goed te kunnen inschatten, maar de werkelijkheid pakt toch niet altijd uit zoals ik dat voorspeld had. Er zijn mensen die dat ongrijpbare karakter van de toekomst proberen te ontcijferen, bijvoorbeeld door zich met astrologie bezig te houden of door een paragnost (helderziende) in te schakelen. Anderen nemen liever het heft in eigen hand, en proberen geschiedenis te schrijven door nieuwe technologieën of ideeën op de markt te brengen.

Zo openen we deze editie met drie interessante artikelen over de toekomst van de mens en de samenleving. Lees over de opkomende praktijk van ‘kinderkoop’ (commercieel draagmoederschap), de genetische manipulatie van embryo’s en het coronapaspoort. Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen waarvan verwacht wordt dat er (meer) bindende regelgeving over zal ontstaan.

Diezelfde verwachting bestaat wat betreft het ‘strafbare feit van de toekomst’: cybercrime. Onze commissie sprak hierover met officier van justitie Christine Goedegebuure. Daarnaast beoordelen we de wenselijkheid van de robotrechter, oftewel: een algoritme ter vervanging van onze menselijke rechterlijke macht. Uit ons interview met hoogleraar Anne Meuwese blijkt dat er ook een andere toepassing van kunstmatige intelligentie is die we in de toekomst kunnen gaan tegenkomen in de juridische praktijk: algoritmes ter ondersteuning van de uitvoerende en wetgevende macht. Mocht je even wat luchtigers willen lezen binnen het thema ‘techniek’, dan staat er ook nog een column voor je klaar die de regelgeving omtrent het streamen van films en series behandelt.

Iets wat tot zo’n zestig jaar geleden alleen nog in films en series mogelijk was, maar nu aan de orde van de dag is, is de ruimtevaart. Ondertussen associëren we dit onderwerp niet alleen met organisaties zoals NASA, maar ook met particuliere ruimtevaartmaatschappijen zoals SpaceX en Blue Origin. Lees hier meer over in twee van onze artikelen.

Verder laten we twee van onze Sirii aan het woord over hun toekomstdromen en -ideeën, kijken we in hoeverre de omstandigheden in toekomstvoorspellende films zoals ‘Back to the Future’ werkelijkheid zijn geworden en geven we je jullie genoeg lees- en kijktips voor een toekomstige chillsessie.

Geniet van deze editie!

Anna Schotanus
Hoofdredacteur OpRecht

OpRecht februari 2021 - Recht en Media

Beste OpRechtlezer,

Voor mij is het een bron van (des)informatie, irritatie en frustratie, maar ook een bron van ontspanning en verbinding: de media. Ook het recht is op allerlei verschillende manieren met het media mechanisme verweven. Dit roept de vraag op wat nou de verhouding is tussen de twee. Zijn media en recht als water en vuur, of meer als Sirii en het Pandje? Aan de ene kant lijkt het recht in de media volop in de belangstelling te staan, aan de andere kant wordt het recht misschien ook wel beïnvloed door dat wat de media publiceert. Dit heeft ons meer dan genoeg inspiratie gebracht om deze editie voor jullie te vullen met allerlei artikelen over de media.

Zo vertellen we alle ins en outs over de in de media breed uitgemeten scheidingszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard, waarin ook de nasleep van de Me Too-beweging zich laat zien. Een ander onderwerp wat in alle talkshows en kranten al voorbij is gekomen, is de uitbreiding van het taakstrafverbod. Lees hoe dit zit in een van onze gastartikelen, , geschreven door eerstejaars Marcellino Mesiha. Een ander interessant gastartikel is geschreven door ULC-alumnus Bram Kleinhout. Hij neemt je mee in de invloed van de vrijheid van meningsuiting op de gebruikersvoorwaarden van sociale media platforms. Verder wijden we een goed aantal pagina’s aan fake news. Lees over beroemde complottheorieën (zoals die over de dood van prinses Diana), nepnieuws in Nederland en over de nog vrij nieuwe techniek waarmee video’s van mensen worden gemaakt door middel van artificiële intelligentie (deepfakes). In een ander stuk komt de hernieuwde Mediawet voorbij en zoeken we uit of YouTubers daardoor inkomsten zullen mislopen of niet.

Heb je even genoeg van alle risico’s en gevaren, blader dan snel verder naar ons interview met ‘#kutjurist’ Charlotte Meindersma. Ze wordt ook wel de ‘sociale media jurist’ van Nederland genoemd en vertelde ons vol enthousiasme over haar werk in het auteurs-, merken- en handelsrecht. Heb jij net zoals Charlotte Meindersma interesse in het auteursrecht? Ook hierover hebben wij een artikel klaarstaan. Daarin komt onder andere de werkwijze van RUMAG en de nieuwe campagne van Tony’s Chocolonely aan bod.

Van een hele andere orde is ons artikel over inclusiviteit in de media, een onderwerp wat onder meer door de komst van omroep ZWART (gelukkig!) steeds meer in de belangstelling komt te staan. Verder introduceren we een nieuwe rubriek, waarin situaties uit ons alledaagse leven bekeken worden door een juridische bril. Nu ik het toch heb over het alledaagse leven: vergeet geen kijkje te nemen bij onze media-tips om de lockdown mee door te komen en vermaak jezelf met het artikel over fouten in series als How To Get Away With Murder en Flikken Maastricht.

Geniet van deze editie!

Anna Schotanus
Hoofdredacteur OpRecht

Sponsoren