U bent hier:

OpRecht

OpRecht mei 2020 - Recht in Crisis

  • Editie 3
  • Jaargang XV
open pdf

Beste lezer,

Het is alweer mei en de laatste periode van dit studiejaar is aangebroken. Heel voor- zichtig kijken we vooruit naar de vakantie, alhoewel die niet hetzelfde zal zijn als ande- re jaren. Normaal zouden we nu de vrijheid vieren op bevrijdingsfestivals of genieten van de eerste zomerse dagen op een terrasje. Samen zijn en genieten van de gezel- ligheid. Helaas moeten we het nog even volhouden om in de anderhalve meter-samen- leving te leven, zodat we elkaar hopelijk snel en gezond weer kunnen tre en.

Tot die tijd probeert de Oprecht-commissie de afstand met jou als lezer te verkleinen. Daarom ligt er voor je neus een extra dikke én fysieke editie van ons verenigingsblad, speciaal bij jou thuisbezorgd. Zo brengen we Sirius toch een beetje bij je in huis. De derde versie van dit jaar hee een toepasselijk thema bij deze tijd: het recht in crisis.

Zoals je waarschijnlijk al had verwacht, is het onderwerp gerelateerd aan het corona- virus. Op juridisch vlak gebeurt er immers genoeg op dit moment, bijvoorbeeld op
het vlak van mensenrechten. Mogen deze beperkt worden in de bestrijding van een pandemie? Bovendien kijken we naar de gevolgen voor het coronavirus op het vlak van het verbintenissenrecht. En wat betekent de omstreden noodwet van Orbán voor de democratische rechtsstaat in Hongarije? Al deze vragen worden beantwoord in deze editie.

Daarnaast kan je veel artikelen vinden over andere crisissituaties. Zo wordt het oor- logsrecht besproken aan de hand van Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Ook kijken we naar de gevolgen van klimaatverandering en daaruit volgende schade. Is deze schade te verhalen bij de overheid? Bovendien kan je lezen over economische crises en een onderdeel van de rechtsspraak dat in crisis is: de sociale advocatuur.

Los van deze inhoudelijke stukken, valt er ook genoeg vermaak te vinden in deze Oprecht. Lees bijvoorbeeld de quarantainetips van onze commissie, of blader naar een verslag van een picknick in de anderhalve meter-samenleving om een derdejaars Siri beter te leren kennen. Tenslotte hebben we een heuse Sirius-kruiswoordpuzzel ge- maakt. Kortom, genoeg te lezen en te beleven om deze maand door te komen!

Bij deze wil ik mijn grote dank uitspreken voor de redactieleden en bestuurscoördi- nator Sophie van Bergen. Alleen met hun extra inzet was het mogelijk om deze dikke editie voor jou te maken.

Veel leesplezier gewenst!

Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht

open pdf

Sponsoren