U bent hier:

OpRecht

OpRecht juni 2020 - Recht en Kunst

  • Editie 4
  • Jaargang XV
open pdf

Beste lezer, 

De laatste weken van het studiejaar zijn in volle gang en dat is te merken. De tempera- turen blijven maar stijgen, net als de stress voor de aankomende tentamens. De zomer- vakantie staat echter voor de deur en dan kunnen we weer genieten van wekenlange vrijheid. Het zal waarschijnlijk wel een vakantie met beperkingen worden, maar hopeli- jk kan én mag er steeds meer. 

Na een speciale fysieke en thuisbezorgde uitgave van de Oprecht in mei, hebben we nu weer een digitale editie voor je klaarliggen. Eentje om je een steuntje in de rug te geven deze dagen. Voor de afleiding of voor de verdieping, deze uitgave heeft voor ieder wat wils. Het juni-nummer heeft een cultureel tintje gekregen, nu we zien dat steeds meer musea en galerijen weer open mogen. Deze keer is het thema dan ook kunst en recht. 

Bij kunst en recht denk je waarschijnlijk al snel aan auteursrechten, maar er is nog veel meer te ontdekken in dit thema. Denk bijvoorbeeld aan eigendomsvraagstukken bij roofkunst door de nazi’s. Daarnaast kijken we naar bekende kunstroven in de geschie- denis en welke strafrechtelijke aspecten hierin naar voren komen. Bovendien hebben we de eer om onze praeses Maarten als gastredacteur te verwelkomen. Lees vooral zijn inhoudelijke artikel over eigendomsrecht bij cultuurgoederen. 

Los van deze inhoudelijke artikelen is er ook ander vermaak te vinden in deze editie. Kijk bijvoorbeeld naar de museum- en expositietips voor deze zomer van onze redac- tie. Daarnaast bespreken we of je games kunt zien als een vorm van kunst. Hoe ziet bovendien het leven van een rechtbanktekenaar er eigenlijk uit? En zijn er ook Siri- us-alumni terechtgekomen in de kunstwereld? Blader snel door naar de interviews om antwoord te krijgen op deze vragen. Tenslotte blikken we als redactie terug op onze Sirius-hoogtepunten van het bizarre afgelopen studiejaar. Kortom, wederom genoeg leesvoer voor een middagje in de tuin of op het terras! 

Bij deze wil ik graag de redactieleden van de Oprecht en ab actis Sophie van Bergen bedanken voor hun creatieve inbreng in deze editie. Daarnaast spreek ik mij speciale dank uit aan Maarten De Boeck voor zijn inspanningen als gastredacteur. 

Veel leesplezier gewenst en succes met de laatste loodjes! 

Arjan Boot
Hoofdredacteur Oprecht 

open pdf

Sponsoren