OpRecht
OpRecht februari 2021 - Recht en Media
- Editie 1
- Jaargang XVI
Beste OpRechtlezer,
Voor mij is het een bron van (des)informatie, irritatie en frustratie, maar ook een bron van ontspanning en verbinding: de media. Ook het recht is op allerlei verschillende manieren met het media mechanisme verweven. Dit roept de vraag op wat nou de verhouding is tussen de twee. Zijn media en recht als water en vuur, of meer als Sirii en het Pandje? Aan de ene kant lijkt het recht in de media volop in de belangstelling te staan, aan de andere kant wordt het recht misschien ook wel beïnvloed door dat wat de media publiceert. Dit heeft ons meer dan genoeg inspiratie gebracht om deze editie voor jullie te vullen met allerlei artikelen over de media.
Zo vertellen we alle ins en outs over de in de media breed uitgemeten scheidingszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard, waarin ook de nasleep van de Me Too-beweging zich laat zien. Een ander onderwerp wat in alle talkshows en kranten al voorbij is gekomen, is de uitbreiding van het taakstrafverbod. Lees hoe dit zit in een van onze gastartikelen, , geschreven door eerstejaars Marcellino Mesiha. Een ander interessant gastartikel is geschreven door ULC-alumnus Bram Kleinhout. Hij neemt je mee in de invloed van de vrijheid van meningsuiting op de gebruikersvoorwaarden van sociale media platforms. Verder wijden we een goed aantal pagina’s aan fake news. Lees over beroemde complottheorieën (zoals die over de dood van prinses Diana), nepnieuws in Nederland en over de nog vrij nieuwe techniek waarmee video’s van mensen worden gemaakt door middel van artificiële intelligentie (deepfakes). In een ander stuk komt de hernieuwde Mediawet voorbij en zoeken we uit of YouTubers daardoor inkomsten zullen mislopen of niet.
Heb je even genoeg van alle risico’s en gevaren, blader dan snel verder naar ons interview met ‘#kutjurist’ Charlotte Meindersma. Ze wordt ook wel de ‘sociale media jurist’ van Nederland genoemd en vertelde ons vol enthousiasme over haar werk in het auteurs-, merken- en handelsrecht. Heb jij net zoals Charlotte Meindersma interesse in het auteursrecht? Ook hierover hebben wij een artikel klaarstaan. Daarin komt onder andere de werkwijze van RUMAG en de nieuwe campagne van Tony’s Chocolonely aan bod.
Van een hele andere orde is ons artikel over inclusiviteit in de media, een onderwerp wat onder meer door de komst van omroep ZWART (gelukkig!) steeds meer in de belangstelling komt te staan. Verder introduceren we een nieuwe rubriek, waarin situaties uit ons alledaagse leven bekeken worden door een juridische bril. Nu ik het toch heb over het alledaagse leven: vergeet geen kijkje te nemen bij onze media-tips om de lockdown mee door te komen en vermaak jezelf met het artikel over fouten in series als How To Get Away With Murder en Flikken Maastricht.
Geniet van deze editie!
Anna Schotanus
Hoofdredacteur OpRecht