U bent hier:

OpRecht

OpRecht april 2021 - Recht en Toekomst

  • Editie 2
  • Jaargang XVI
open pdf

Beste OpRechtlezer,

Denk jij ook wel eens: als je mij drie jaar geleden had verteld dat ik nu dit zou doen of dat zou willen bereiken, dan had ik je voor gek verklaard? Ik in elk geval wel. Ik denk mezelf en mijn vooruitzichten goed te kunnen inschatten, maar de werkelijkheid pakt toch niet altijd uit zoals ik dat voorspeld had. Er zijn mensen die dat ongrijpbare karakter van de toekomst proberen te ontcijferen, bijvoorbeeld door zich met astrologie bezig te houden of door een paragnost (helderziende) in te schakelen. Anderen nemen liever het heft in eigen hand, en proberen geschiedenis te schrijven door nieuwe technologieën of ideeën op de markt te brengen.

Zo openen we deze editie met drie interessante artikelen over de toekomst van de mens en de samenleving. Lees over de opkomende praktijk van ‘kinderkoop’ (commercieel draagmoederschap), de genetische manipulatie van embryo’s en het coronapaspoort. Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen waarvan verwacht wordt dat er (meer) bindende regelgeving over zal ontstaan.

Diezelfde verwachting bestaat wat betreft het ‘strafbare feit van de toekomst’: cybercrime. Onze commissie sprak hierover met officier van justitie Christine Goedegebuure. Daarnaast beoordelen we de wenselijkheid van de robotrechter, oftewel: een algoritme ter vervanging van onze menselijke rechterlijke macht. Uit ons interview met hoogleraar Anne Meuwese blijkt dat er ook een andere toepassing van kunstmatige intelligentie is die we in de toekomst kunnen gaan tegenkomen in de juridische praktijk: algoritmes ter ondersteuning van de uitvoerende en wetgevende macht. Mocht je even wat luchtigers willen lezen binnen het thema ‘techniek’, dan staat er ook nog een column voor je klaar die de regelgeving omtrent het streamen van films en series behandelt.

Iets wat tot zo’n zestig jaar geleden alleen nog in films en series mogelijk was, maar nu aan de orde van de dag is, is de ruimtevaart. Ondertussen associëren we dit onderwerp niet alleen met organisaties zoals NASA, maar ook met particuliere ruimtevaartmaatschappijen zoals SpaceX en Blue Origin. Lees hier meer over in twee van onze artikelen.

Verder laten we twee van onze Sirii aan het woord over hun toekomstdromen en -ideeën, kijken we in hoeverre de omstandigheden in toekomstvoorspellende films zoals ‘Back to the Future’ werkelijkheid zijn geworden en geven we je jullie genoeg lees- en kijktips voor een toekomstige chillsessie.

Geniet van deze editie!

Anna Schotanus
Hoofdredacteur OpRecht

open pdf

Sponsoren