OpRecht
OpRecht juni 2021 - Recht en Psychologie
- Editie 3
- Jaargang XVI
Beste OpRechtlezer,
Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan: écht de tijd nemen voor jezelf en voor dat wat je diep van binnen voelt. Dat kan egoïstisch voelen, onbelangrijk, suf of confronterend. Toch is het van groot belang. Iets waar ik mijzelf graag van tijd tot tijd aan herinner, is het volgende: wat je ook gaat doen, waar dan ook en met wie dan ook, je eigen gevoel draag je altijd met je mee. Investeren in je mentale gezondheid is dus nooit een verspilling van je tijd. Zoals we onze gevoelens en gedachten met ons meedragen, is ‘de psychologie’ ook overal in terug te vinden. Ook binnen het recht zijn er genoeg voorbeelden te bedenken. Van cliënten met een geestelijke stoornis tot methoden om getuigen te verhoren en van shockschade tot de discussie over wat er omgaat in het hoofd van de rechter: er zitten allemaal psychologische aspecten aan.
In deze editie zullen wij ingaan op enkele interessante thema’s die de verbinding tussen recht en psychologie laten zien. Zo schreven we een artikel over de Kinderen van Ruinerwold, waarin we uiteenzetten wat hen is overkomen en hoe het er nu voor staat met hun vader. Ook kan je lezen over het hoorrecht waarvan kinderen in het civiele recht gebruik mogen maken. Hoe gaat dit in z’n werk en hoe ervaren kinderen het om in gesprek te gaan met de rechter?
Iemand die graag gehoord wil worden, is Britney Spears. Zij staat al meer dan twaalf jaar onder curatele en probeert de regie over haar leven terug te krijgen. Lees er alles over in onze ‘High profile rechtszaken-rubriek’. In een van onze andere rubrieken, de ‘I got 99 problems, but this ain’t one-rubriek’, bieden we handvaten voor als het even wat minder gaat. In het artikel zijn zowel tips te vinden om te doen als fijne waarheden om over na te denken. Iemand die onze redactie in ieder geval aan het denken heeft gezet, is Sirius-alumna Elise van Kluijve. Met haar voerden we een openhartig gesprek over nieuwe dingen proberen, je rot voelen en daar ook weer bovenop zien te komen.
Ook hebben we twee gastartikelen voor jullie. Tim Vlug neemt jullie mee in de opkomst van Drillrap en de invloed daarvan op de Nederlandse (jeugd)criminaliteit. Kees Struijk en Maaike Hogeslag schreven ook over een onderwerp in de hoek van het strafrecht: hun artikel gaat in op de psychologische aspecten van de moorden die Charles Whitman pleegde.
Geniet van deze editie!
Anna Schotanus
Hoofdredacteur OpRecht