U bent hier:

OpRecht

OpRecht oktober 2021 - Recht en duurzaamheid

  • Editie 6
  • Jaargang XVI
open pdf

Beste OpRechtlezer,

Zoals we allemaal merken, is de winter weer in aantocht. Het is steeds eerder op de avond alweer tijd om de lampen aan te doen, ik draai thuis m’n verwarming weer wat vaker helemaal open en m’n douches lijken ook elke avond warmer te worden. Duurzaam is dit alles natuurlijk niet te noemen. Gelukkig realiseer ik mij dat steeds vaker. Dat komt onder andere doordat ik interessante artikelen betreffende dit onderwerp lees, maar ook doordat mijn commissiegenootjes van de OpRecht mij weten te inspireren wat meer op mijn voetafdruk te letten. Dat is dan ook het doel van deze editie die wij samen hebben gemaakt over Duurzaamheid en Recht: door middel van interessante artikelen, grappige feitjes en gemakkelijke tips willen we jullie graag meenemen in de gedachte dat we goed op onze mooie aarde moeten passen.

Zo schreef ikzelf een artikel over een grote milieufraudezaak die momenteel in behandeling is. Anne is op onderzoek uitgegaan om te kijken welke rechtsgebieden er het meeste aan duurzaamheid raken en legt je uit welke kanten je er in je carrière mee op zou kunnen gaan. Chiara heeft voor haar artikel een onderzoekje verricht door in de Afvalstoffenverordening Utrecht 2010 te duiken. Het resultaat hiervan is dat ze je kan vertellen wat de juridische gevolgen kunnen zijn van het uitspugen van je kauwgom op straat.

Madelief neemt je in een van haar artikelen mee in de ontwikkelingen rondom het fenomeen van fast fashion. Vervolgens kunnen de tips-artikelen van Bente en Anne je handvatten bieden om de vraag te beantwoorden waar je je kleding anders vandaan zou kunnen halen. Mocht je nog wat aansporing kunnen gebruiken om (wat vaker) veganistisch te eten, blader dan snel naar de heerlijke ontbijt-, lunch-, diner- en snackrecepten van Chiara en Bente. Vergeet ook geen kijkje te nemen bij het gastartikel van Anne Smits, waarin zij uit eigen ervaring vertelt over enkele klimaatprotesten die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Voordat ik afsluit nog even dit: het laatste wat wij met deze editie zouden willen, is het beschuldigen van mensen of praktijken van hun mate van duurzaamheid. Zoals ik in het begin van dit voorwoord al aangaf, heb ikzelf ook nog een lange weg te gaan. Dus laat deze editie een inspiratie vormen, zowel voor jou als voor mij.

Anna Schotanus

Hoofdredacteur OpRecht

open pdf

Sponsoren