U bent hier:

OpRecht

OpRecht juni 2022 - Recht en Cultuur

  • Editie 2
  • Jaargang XVII
open pdf

Beste OpRechtlezer,

De dagen worden weer langer, warmer en kleurrijker. Mensen trekken hun rokjes en t-shirts weer uit de kast en er ontstaat weer wat meer leven op straat. De zomer staat voor de deur. Een van de dingen die ik graag doe in de zomer is reizen. Reizen en nieuwe culturen ontdekken is wat mij betreft erg belangrijk, zowel voor ontspanning als om ervan te leren. In deze editie van de OpRecht willen wij jullie heel veel dingen vertellen die te maken hebben met cultuur. Het thema van deze editie is dan ook niet voor niets Recht & cultuur.

Zo schreef Anna een artikel over de vergelijking van schoolsystemen van China en Neder- land. Tessa schreef een artikel waarin ze iemand heeft geïnterviewd over de do’s en dont’s van backpacken én de rubriek In de schoenen van. Voor deze rubriek heeft ze Sacha Prechal geïnterviewd, zij is rechter bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ikzelf schreef een artikel over het nemen van een tussenjaar en over de Nederlandse cultuur.

Emma heeft voor haar artikel Cultuur & media een hoop fantastische tips op een rij gezet, allemaal op het gebied van cultuur. Ook heeft zij een artikel geschreven over rechtvaardigheid in een globaliserende wereld. Een thema dat logischerwijs met de dag belangrijker wordt. Voor de rubriek In the spotlight neemt Renate je mee in een belangrijke zaak wat betreft het behoud van cultuur. Namelijk het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek op de werkvloer. Voor een greep uit de actualiteit heeft Renate ook het propagandabeleid van Nederland en Rusland vergeleken. Dit resulteerde in een verrassend en interessant artikel.

Van grote invloed op de Nederlandse cultuur zijn de veranderende rechten geweest. Voor de rubriek Ius van vroeger tot vandaag onderzocht Anna het verloop van het stemrecht in Nederland. Ten slotte hebben we deze editie weer een tweetal gastschrijvers Marwan schrijft over iets dat hem opvalt in de Nederlandse cultuur terwijl Nadine ons meeneemt in een stukje cultuur van Saudi-Arabië.

Met de zomer komt ook de zomervakantie om de hoek kijken. Voor een paar weken zullen we elkaar moeten missen in de studieruimte en de gangen van Janskerkhof 2-3. Begin je Sirius nou té erg te missen? Pak dan de OpRecht er nog eens bij om weer een beetje Sirius te proeven. Geniet (na de tentamens) van de welverdiende vakantie!

Liefs,
Nienke van der Heijden

open pdf

Sponsoren