U bent hier:

OpRecht

OpRecht december 2022 - Recht en Kunst

  • Editie 4
  • Jaargang XVII
open pdf

Beste OpRechtlezer,

Kunst staat de afgelopen tijd enorm in de belangstelling. Waar kunst normaal als doel heeft mensen te raken en te ontroeren, wordt het op dit moment gebruikt om mensen op een andere manier aan het denken te zetten. Vorige maand gooide activisten namelijk tomatensoep tegen een schilderij van Van Gogh in Londen om aandacht te krijgen voor het groeiende klimaatprobleem.

Dat kunst een goed middel is om het klimaatprobleem aan de kaak te stellen, geloof ik wel. Vele kunstenaars namen dit probleem namelijk al als onderwerp. Maar of deze acties geschikt zijn, laat ik aan jullie zelf over.

Hoe dan ook; kunst heeft impact. In deze editie van de OpRecht laten we kunst van meerdere kanten zien. Het thema van deze editie is dan ook niet voor niets Recht & kunst. Omdat kunst enorm veelzijdig is, laten we verschillende onderwerpen binnen de kunst zien: we schrijven onder andere over media, theater en auteursrecht.

Zo schreef Anna een artikel over de auteursrechten op theatervoorstellingen. Tessa schreef een artikel over een heel ander aspect van kunst; de media. Specifieker gezegd; een carrière in de media. Tessa beschrijft hoe Ilse Rood haar carrière in de media vormgeeft en hoe kunst hierop van invloed is.

Ook schreef Tessa de rubriek Ius van vroeger tot vandaag over het Nederlandse auteursrecht. De rubriek In de schoenen van werd deze keer door Renate geschreven; hiervoor interviewde ze oud-siri Rachel Pouwer, werkzaam bij de NPO.

Emma en ik schreven samen de rubriek In the spotlight. Voor deze rubriek namen we een zaak onder de loep, helemaal in het thema van kunst, namelijk kunstroof. Met de gehele commissie hebben we in het artikel Cultuur & media een hoop fantastische tips op een rij gezet, allemaal op het gebied van kunst.

Tot slot hebben we deze editie ook weer twee gastartikelen. Nadine schrijft, geheel aansluitend bij het begin van dit stuk, over de recente aandacht rondom kunst en milieuactivisten. Ook Marwan heeft een gastartikel geschreven. Zijn artikel gaat over de dood van Socrates en de gelaagde kunst die hierover gemaakt is.

Nu deze editie van de OpRecht af is, komt ook de commissie voor ons ten einde. Wij hebben stuk voor stuk genoten van het schrijven van de artikelen en ik hoop dat jullie de OpRecht telkens met plezier hebben gelezen. Wellicht geven we jullie met deze editie nog inspiratie om je creatieve schoenen aan te trekken en zelf aan de slag te gaan!

Liefs,

Nienke van der Heijden

open pdf

Sponsoren