Lieve Sirii,
Deze module gaat over de relatie tussen de recht en media. Hierbij moet je niet alleen denken aan wat je op televisie ziet, maar ook aan regels omtrent sociale media. Deze module bestaat uit twee delen: in de eerste vier bijeenkomsten zal met een juridische blik naar de media gekeken worden. Deze bijeenkomsten gaan dus over verschillende aspecten van het mediarecht. De laatste twee bijeenkomsten behandelen juist de rol van de media in de rechtspraktijk. Hierbij kan je denken aan de rol van de persrechter en de rechtbankverslaggever.
Bijeenkomsten
DEEL I:
Bijeenkomst 1: Privacy en media - donderdag 28 maart, 19:15 - 21:00 uur
Je hoort er steeds vaker over: (grote) bedrijven die je privacy schenden. Deze bijeenkomst wordt er aandacht besteed aan wat privacyschending inhoudt, wat deze bedrijven doen met onze gegevens en wat het belang is van wetgeving rondom privacy. Het onderwerp wordt met de dag relevanter, dus het is goed om hier meer over te leren.
Mr. Chantal van Dam - advocaat Privacy & Cybersecurity
Bijeenkomst 2: Copyright en media - donderdag 4 april, 19:15 - 21:00 uur
Copyright bestaat al heel lang. Omdat het zo'n groot goed is, is het altijd aan verandering onderhevig om het actueel te houden. In deze bijeenkomst leren we meer over de huidige wetgeving rond copyright en hoe bedrijven zoals YouTube daarmee omgaan. Nu AI een steeds grotere rol gaat spelen in de creatieve wereld, is dit onderwerp relevanter dan ooit.
Prof. mr. dr. Peter Blok – hoogleraar octrooirecht aan de UU
Bijeenkomst 3: Reclame in de media - donderdag 25 april, 19:15 - 21:00 uur
Reclame is tegenwoordig overal, zo ook op sociale media. In deze bijeenkomst zoomen we in op het recht omtrent reclame; in het bijzonder het recht rondom reclame op sociale media. In deze bijeenkomst leren we meer over de reclames die we zien en bovenal wanneer reclames niet voldoen aan de wettelijke regels.
Mr. Martijn Poulus – advocaat privacy- en consumentenrecht
Bijeenkomst 4: Persvrijheid & Vrijheid van meningsuiting - donderdag 2 mei, 19:15 - 21:00 uur
Deze bijeenkomst gaat over persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Wat mag wel gezegd worden en wat gaat te ver? Er zijn talloze voorbeelden van rechtszaken over uitspraken op televisie die dit onderwerp nader kunnen invullen, bijvoorbeeld over de grens tussen satire en echt nieuws.
Mr. Minke Gommer – advocaat informatierecht & grondrechten en universitair docent aan de UvA
DEEL II:
Bijeenkomst 5: Magistratuur in de media - donderdag 16 mei, 19:15 - 21:00 uur
Zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbanken en gerechtshoven krijgen veel te maken met de media. Deze bijeenkomst heeft als doel om duidelijkheid te krijgen over hoe deze instanties omgaan met de media. Wat vertel je bijvoorbeeld wel en niet over een (straf)zaak? Het OM en de rechtbank kennen persofficieren en persrechters die de omgang met de media regelen. Het doel van de bijeenkomst is om meer over hen (en hun werk) te weten te komen.
Mr. Frank Wieland – oud-persrechter
Bijeenkomst 6: Verslaggeving van de rechtspraktijk - donderdag 30 mei, 19:15 - 21:00 uur
Deze bijeenkomst gaat over de rol van de media in de rechtspraktijk. Op welke manier doen de media verslag van juridische onderwerpen? Men kan zich voorstellen dat dit moeilijker is dan het lijkt, omdat de media kort en bondig willen zijn, maar ook correct en genunaceerd verslag van de feiten moeten doen. Tevens komt aan bod hoe het contact is tussen de media en bijvoorbeeld de persrechter of de advocaten van partijen.
Saskia Belleman – rechtbankverslaggever bij de Telegraaf
Alle bijeenkomsten vinden plaats van 19.15 - 21.00 uur op Janskerkhof 3, ruimte 0.21.
Praktische informatie
De inschrijvingen gaan open op maandag 4 maart om 12:00 uur en sluiten op zondag 10 maart om 23:59 uur. Zorg dat je er snel bij bent, want er zijn maar 25 plekken! De module bestaat uit zes bijeenkomsten. Voor het behalen van je modulecertificaat dien je minimaal bij 5 bijeenkomsten aanwezig te zijn en achteraf de enquête van de Reflectiecommissie op tijd in te vullen.
Liefs,
Yuri en Thomas