U bent hier:

Dies Inhoudelijk

Lieve Sirii,

Op woensdag 22 november zal het inhoudelijk evenement van de Dies-week plaatsvinden.

Het evenement wordt gehouden in de Lutherse Kerk te Utrecht. De inloop is van 19.00 uur tot 19.15 uur en de avond zal duren tot ongeveer 21.00 uur. Voor dit evenement hebben we twee ontzettend interessante sprekers uitgenodigd.

De eerste lezing zal worden verzorgd door ex-gedetineerde K. die 10 jaar in detentie heeft gezeten. Tijdens en na zijn detentie heeft hij zich ingezet om het gevangeniswezen te verbeteren en (ex) gedetineerden te helpen. Tijdens zijn lezing zal K. vertellen over het verschil tussen het (juridische) idee bij een gevangenisstraf, van bijvoorbeeld een officier van justitie of een rechter, en de werkelijkheid van een gevangenisstraf. Hoe wordt het door gedetineerden ervaren dat hun vrijheid wordt verminderd? En klopt het beeld eigenlijk wel dat een gevangenis in Nederland een soort hotel is?

De tweede lezing zal worden verzorgd door Chris van der Borgh, universitair hoofddocent conflictstudies aan de Universiteit Utrecht. Tijdens de avond zal hij komen vertellen over bendegeweld in El Salvador. In El Salvador zijn sinds de jaren 90 erg hoge criminaliteitscijfers. Het moordcijfer was verschrikkelijk hoog met zo’n 13 moorden iedere dag. In 2022 daalde dit cijfer plotseling naar 0,5 nadat een nieuwe president aantrad. De spreker zal komen vertellen over de geschiedenis van 30 jaar bendegeweld in El Salvador, hoe dit is ontstaan, hoe het zo lang heeft kunnen voortduren en op welke manier het probleem uiteindelijk is aangepakt.

De aanmeldingen gaan open op maandag 13 november 12.00 uur en zullen sluiten op vrijdag 17 november 23.59 uur.

Let op: dit evenement is verplicht voor eerste- en derdejaars.

Liefs, 
de Diescommissie

Sponsoren