U bent hier:

Symposium 2023

Lieve Sirii, 

Op vrijdag 9 juni 2023 zal er tussen 13.30 uur en 17.30 uur een interessante middag plaatsvinden waarop we het gaan hebben over het menselijk lichaam binnen het recht.

De inloop is van 13.15 uur tot 13.30 uur (zorg alsjeblieft dat je op tijd bent). Vervolgens begint de dag met een openingslezing van cultuurhistorica Willemijn Ruberg over de kijk op het menselijk lichaam en het recht op lichamelijke integriteit door de tijd heen. 

Na de openingslezing volgen twee workshoprondes. Kijk even naar welke twee van de drie workshops je voorkeur uitgaat, want dit kun je aangeven in je aanmelding. We kunnen helaas niets beloven, maar we proberen hier wel rekening mee te houden. 

Workshop A wordt gegeven door Dr. Gerben Meynen, hoogleraar Forensische psychiatrie aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar Ethiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In zijn onderzoek houdt hij zich voornamelijk bezig met de inzet van neurotechnieken in het strafrecht. Hij laat in de workshop zien hoe de psychologie en het recht met elkaar verbonden zijn, door het concept van ‘de vrije wil’ in het strafrecht onder de loep te nemen.

Workshop B wordt gegeven door Lisette ten Haaf. Zij houdt zich in haar promotieonderzoek bezig met vragen als: 'wat zijn de rechten van een ongeboren kind?' en 'op welke gronden kan je aansprakelijk worden gesteld voor je handelen of nalaten met betrekking tot een ongeboren kind?'. Daarnaast doceert ze verscheidene vakken aan de Universiteit Utrecht op het gebied van rechtstheorie en recht & biotechnologie. 

Workshop C wordt gegeven door Jelle Jansen, hoogleraar Ius Commune (Romeins recht) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat ons in zijn workshop vertellen over de status van het menselijk lichaam in het goederenrecht. Je kunt hierbij denken aan vraagstukken zoals ‘is het menselijk lichaam een zaak op grond van artikel 3:2 BW?’ en ‘Wat is de goederenrechtelijke status van een kogel in het lichaam van een dode soldaat?’ 

Verder kun je bij je aanmelding nog aangeven of je dieetwensen en/of allergieën hebt, aangezien er 's middags een kleine zoete snack geserveerd zal worden (deze is dus vegetarisch).

Na afloop van het programma, rond 17.30 uur, vertrekken we met degenen die dat willen naar Restaurant de Rechtbank op de Korte Nieuwstraat om nog even na te borrelen. Je hoeft je hier niet voor aan te melden en de drankjes zijn op eigen kosten.

De aanmeldingen voor het symposium zijn open van maandag 22 mei 12.00 uur tot en met zondag 28 mei 23.59 uur. Het symposium is verplicht voor eerste- en tweedejaars, maar ook derde- en vierdejaars zijn natuurlijk van harte welkom!

Mocht je nog vragen hebben, schroom niet om een mailtje te sturen naar symposium@ulcsirius.nl of om een van onze commissieleden even aan te spreken.

We zien jullie graag op vrijdag 9 juni!

 

Dit Symposium wordt gesponsord door het Utrechts Universiteitsfonds.

Sponsoren