U bent hier:

Editie 01- 03 XVII

OpRecht september 2022 - Eerstejaarsedite

Beste eerstejaars Siri,

Wij zijn Keet (Voorzitter Introductiekampcommissie) en Vera (Bestuurscoördinator In- troductiekampcommissie) en we willen je van harte welkom heten bij Studievereniging Sirius! Voor ons is het ook nog maar (of al?) een jaar geleden dat wij in jouw schoenen stonden en gingen beginnen aan ons eerste jaar aan het ULC. We weten dan ook nog goed hoeveel er op ons afkwam in de eerste weken van het academisch jaar. Daarom hebben wij, samen met de Introductiekampcommisie en de OpRechtcommissie, voor jou deze speciale eerstejaarseditie van ons verenigingsblad gemaakt.

Lees wat de leukste plekjes zijn in Utrecht, hoe je wegwijs wordt door de kanalen van Sirius en hoe het is om in de schoenen van een doorgewinterde Siri te staan. Leer ook de gezichten van het Bestuur, de Introductiekampcommise, de mentoren, het Docen- tenbestuur en de OpRechtcommissie kennen in het smoelenboek. Verder leggen we je uit welke commissies Sirius allemaal kent en hoe die in z’n werk gaan.

We hopen dat je veel aan deze speciale eerstejaarseditie van het verenigingsblad hebt. Wij kunnen niet wachten om samen met jou en alle andere Sirii elkaar beter te leren kennen en fantastische herinneringen te maken. Of dat nou keihard meezingend tijdens de cantus is, of gezellig dinerend bij het integratiediner. We willen je ten slotte nog een laatste wijsheid meegeven: ondanks dat het allemaal veel is in de eerste periode moet je niet vergeten te genieten van alles wat Sirius en het studentenleven te bieden hebben Laat het allemaal maar een beetje op je afkomen, het komt sowieso allemaal goed!

Alvast veel plezier en succes gewenst dit eerste jaar aan het ULC Keet Abrahams en Vera Muller
Voorzitter en Bestuurscoördinator van de Introductiekampcommissie

 

OpRecht juni 2022 - Recht & cultuur

Beste OpRechtlezer,

De dagen worden weer langer, warmer en kleurrijker. Mensen trekken hun rokjes en t-shirts weer uit de kast en er ontstaat weer wat meer leven op straat. De zomer staat voor de deur. Een van de dingen die ik graag doe in de zomer is reizen. Reizen en nieuwe culturen ontdekken is wat mij betreft erg belangrijk, zowel voor ontspanning als om ervan te leren. In deze editie van de OpRecht willen wij jullie heel veel dingen vertellen die te maken hebben met cultuur. Het thema van deze editie is dan ook niet voor niets Recht & cultuur.

Zo schreef Anna een artikel over de vergelijking van schoolsystemen van China en Neder- land. Tessa schreef een artikel waarin ze iemand heeft geïnterviewd over de do’s en dont’s van backpacken én de rubriek In de schoenen van. Voor deze rubriek heeft ze Sacha Prechal geïnterviewd, zij is rechter bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ikzelf schreef een artikel over het nemen van een tussenjaar en over de Nederlandse cultuur.

Emma heeft voor haar artikel Cultuur & media een hoop fantastische tips op een rij gezet, allemaal op het gebied van cultuur. Ook heeft zij een artikel geschreven over rechtvaardigheid in een globaliserende wereld. Een thema dat logischerwijs met de dag belangrijker wordt. Voor de rubriek In the spotlight neemt Renate je mee in een belangrijke zaak wat betreft het behoud van cultuur. Namelijk het al dan niet mogen dragen van een hoofddoek op de werkvloer. Voor een greep uit de actualiteit heeft Renate ook het propagandabeleid van Nederland en Rusland vergeleken. Dit resulteerde in een verrassend en interessant artikel.

Van grote invloed op de Nederlandse cultuur zijn de veranderende rechten geweest. Voor de rubriek Ius van vroeger tot vandaag onderzocht Anna het verloop van het stemrecht in Nederland. Ten slotte hebben we deze editie weer een tweetal gastschrijvers Marwan schrijft over iets dat hem opvalt in de Nederlandse cultuur terwijl Nadine ons meeneemt in een stukje cultuur van Saudi-Arabië.

Met de zomer komt ook de zomervakantie om de hoek kijken. Voor een paar weken zullen we elkaar moeten missen in de studieruimte en de gangen van Janskerkhof 2-3. Begin je Sirius nou té erg te missen? Pak dan de OpRecht er nog eens bij om weer een beetje Sirius te proeven. Geniet (na de tentamens) van de welverdiende vakantie!

Liefs,
Nienke van der Heijden

 

OpRecht maart 2022 - Lente

Lieve OpRecht lezer,

Het was weer eens wat anders: winkels die onverwachts eerder dicht waren en mensen die snel naar huis vertrokken. Dit keer eens niet door dat ene virus waarvan ik de naam niet eens meer ga noemen, maar vanwege ene Eunice die besloot over Europa te trekken. De een haalde z’n schouders op en ging gewoon lopend naar de kroeg, de ander cancelde z’n plannen en maakte van de gelegenheid gebruik om thuis te chillen. Tot welke groep ik behoor, zeg ik liever niet... Laten we het erop houden dat ik toch wel bang was om onder een boom terecht te komen. Inmiddels liggen er geen herfstbladeren meer in de straten en zijn ook de wind en de kou al langzaamaan aan het verdwijnen. Ook “mijn” OpRechtcommisie, die van jaar 2020/2021, staat wat ons verenigingsblad betreft inmiddels niet meer aan het roer. Want zoals het ene seizoen plaats maakt voor het andere, heeft onze commissie plaats gemaakt voor de nieuwe OpRecht- commissie.

De OpRechtcommissie van 2021/2022 bestaat uit Emma Remans, Anna Damman, Tessa Schij- vens, Renate Koopmans en mijzelf, Nienke van der Heijden. Passend bij het stuk hierboven gaat onze eerste editie over het voorjaar. Zelf zie ik het voorjaar als een nieuw, zonnig begin. Ik haal alles uit de kast om de lente in huis te halen en plan een ware voorjaarsschoonmaak in. Weet jij alleen al bij het idee van een voorjaarsschoonmaak niet waar je moet beginnen? Emma kan je hier met haar artikel ‘’Voorjaar? Schoonmaak!” bij helpen! Nog een voordeel van het zonnige weer zijn de lange wandelingen die weer terug in het leven geroepen worden, het liefst met een lekker muziekje, goed gezelschap of een grappige podcast. Meer over podcasts kun je lezen in het artikel van Anna Schotanus. Ben je na dit artikel helemaal enthousiast geworden en wil je er ook een goede podcast bij zoeken kun je voor onder andere podcast tips doorbla- deren naar het artikel van Anna Damman en mij.

Een minpunt van het lekkere weer is dat mijn dagen in een keer een stuk drukker worden; ei- genlijk wil ik elke dag terrassen, wandelen en picknicken maar ook studie verdient een plekje. Noa van Ingen geeft in haar gastartikel een aantal handige tips om je leven ook wat betreft planning op de rails te krijgen.

Buiten de voorjaarssfeer om heeft Tessa in haar artikel een heftige maar toch interessante zaak uitgeplozen, hebben Anna en ik ambassadeur Marchel Gerrmann mogen interviewen en heeft Emma leden van de OpRechtcommissie 2020/2021 73(!) vragen voorgeschoteld. Als afsluiter is Renate in de geschiedenis van vrouwenrechten door de jaren heen gedoken, iets wat zeker in deze periode erg relevant is.

Lieve OpRecht lezers, de corona maatregelen gaan hopelijk over een paar dagen allemaal verdwijnen. Dit in combinatie met het lekkere weer is een succesformule voor een heerlijk voorjaar. Geniet ervan en pak de OpRecht er nog eens bij als je je verveelt ;).

Liefs,
Anna en Nienke

Sponsoren